Hoekschewaard.nl - Vlasteelt in de Hoeksche Waard met Gerda van Wageningen
Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in om toegang te krijgen tot je persoonlijke Mijn Hoekschewaard.nl pagina.
Nog geen gebruikersnaam? Klik hier om je te registreren.
Mijn Hoekschewaard.nl
donderdag 30 maart 2017 - Tip de redactie
fotoboek
Boekenweekfilm
Literair Diner
Annemieke Vonk
Renée Soutendijk, Roos van Erkel en Chris Tates - Twee Vrouwen
Kamerkoor Tiramisu

fotoboek
Kampeer beleving
Meer foto's (Q-photo Maasdam)

Alle foto's

fotoboek
RSS
Hoekschewaard.nl maakt gebruik van RSS feeds voor alle nieuwsberichten. Is dit nieuw voor je? Hier vind je een uitleg.
RSS feed  Abonneer op onze RSS feed
RSS feed  Download de hw.nl RSS reader
Vlasteelt in de Hoeksche Waard met Gerda van Wageningen
HOEKSCHE WAARD - De vlasteelt heeft in de Hoeksche Waard eeuwenlang een belangrijke plaats ingenomen. Maakte de vlasteelt eerst nog onderdeel uit van het landbouwbedrijf in de 19e eeuw groeide de vlasserij steeds meer uit tot een zelfstandige nijverheid, waarin veel Hoeksche Waarders werkzaam waren.

De opkomst van de kunststoffen verdrong het gebruik van natuurlijke vezels en in 1971 moest ook het laatste vlassersbedrijf in ‘s-Gravendeel de deuren sluiten. En… met het vlas verdween een beeldbepalend en welriekend landschap.

Gerda van Wageningen schreef een trilogie over de vlasteelt in de Hoeksche Waard, met als titels Hoeve Sofie, De Vlasfabriek en Bloeiend Vlas. Een pracht aanvulling op het ongekend groot aantal romantische en historische (streek)romans die ze op haar naam heeft staan.

Voorafgaand aan het schrijven van de trilogie begint haar zoektocht naar bronnen en personen die konden vertellen over de vlasteelt en hoe de vlasindustrie in de jaren 1920, grote veranderingen onderging. Gerda van Wageningen neemt ons mee in die zoektocht!

Een korte foto- en filmpresentatie, met toelichting van oud-vlasser Cor Reedijk, laat een fraai beeld zien van de vlasteelt in vroeger tijden. De lezing vindt plaats in 't Hof van Assendelft, Hofweg 13 te Heinenoord op donderdag 23 februari 2017. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur.

Na de pauze wordt het programma vervolgd in Boerderij Oost-Leeuwenstein. Oude vlas attributen en moderne landbouwtechnieken zullen ons beeld bepalen van het Vak Werk van toen…. en nu! Entree bedraagt € 7,50 inclusief twee consumpties, Vrienden van het museum betalen € 5,00. Aanmelden verplicht via www.museumhw.nl.

Zaterdag 25 februari 2017 vindt de eerste Open Rondleiding met gids van dit jaar plaats in Museum Hoeksche Waard. Het thema van de rondleiding is Houtbewerking, naar aanleiding van de tentoonstelling Vak Werk toen en nu in Boerderij Oost-Leeuwenstein, Dorpsstraat 13 te Heinenoord.

U betaalt alleen entree € 5,00, de rondleiding is gratis. Vrienden van het museum betalen geen entree. Vooraf aanmelden niet nodig.


Trefwoorden: vlasteelt